Тема уроку: Технологія бісероплетіння
Історичні відомості про походження бісеру
Колись, в дуже далекі часи,
фінські купці везли по Середземному морю здобуту в Африці природну соду.
Зупинившись на ночівлю, вони стали готувати собі їжу на вогнищі, яке обклали
шматками соди. Вранці купці виявили чудовий злиток. Який був твердим як камінь
– це було скло. Саме так виникло скляне виробництво та почалося виготовлення
штучних перлів. По-арабські «фальшиві» перли називали «бусером».
Завдяки удосконаленню
технологій скляні намистинки з часом ставали все дрібніше і їх стали називати
бісером.
Бісер знаходять у всіх країнах
і в усіх культурах. Були часи, коли його використовували не тільки для
виготовлення прикрас, а й як засіб платежу, бо ціна бісеру була майже однакова
з ціною на перли.
Розкопки доводять, що на
території колишньої держави, ще в 8-9 ст. майстри виготовляли скляне намисто,
але протягом декількох століть бісер ввозили з Венеції, Чехії та
використовували нарівні з дорогим камінням.
На початку 19 ст.
бісероплетіння було популярним в аристократичному колі, як музика, танці.
Вишивали бісером все: картини, скатертини, сумочки, пояса, різноманітні сохли,
шкатулки та інші речі.
Види народних прикрас з бісеру – це намисто, браслети, комірці, ґердани,
ланцюжки.
В 19 ст., крім майстерень в
селах, почали готувати бісерниць в Петербурзькій школі народного мистецтва та в
школах художнього рукоділля. З тих часів популярність бісеру тільки зростає.
Виробництво бісеру
На скляних заводах бісер
виробляють способом витягування та видування з пофарбованого або емальованого
скла товстостінних трубочок невеликого діаметра. Їх нарізають на маленькі
шматочки так отримують січений бісер. Щоб округлити ці шматочки, їх поміщають в
залізний розжарений циліндр, у якому міститься суміш піску та вугільного
порошку. Циліндр швидко обертається, а кусочки округляються. Так отримують
бісер. Нарізаючи скляні трубочки на більш довші шматочки, одержують стеклярус.
Застосування
бісеру та короткі відомості
про техніки виготовлення
виробів з бісеру
Види робіт із застосуванням
бісеру:
·
Низання.
·
Ткання
(ручне та на рамі з нитковою основою).
·
Плетіння.
·
Вишивка.
·
В’язання
(гачками та спицями з використанням бісеру).
·
Виклацування
на воску.
Бісероплетіння характеризується використанням великої кількості технік.
За способом виконання
нанизування розрізняють:
-
низання
в одну нитку;
-
низання
в діві нитки.
До технік низання в одну нитку
належать: «кривулька», «драбинка», «вінок», «ромб», «трикутник», «мозаїка»,
«зубці», «щільники», «петельки» та інші.
До технік низання в дві нитки
відносяться такі техніки: «в хрестик», «кільця», «ромби», «повороти»,
«квадрати», «ялинка», «піраміда», ажурні техніки.
За кількістю використаних
прийомів низання вироби з
бісеру бувають:
-
прості
– виконані тільки однією технікою;
Матеріали та інструменти для роботи з
бісером
Бісер – маленькі,
злегка сплющені або круглі намистинки діаметром не більше 2 мм з отвором для
нитки.
Січений бісер – короткі
трубочки (довжиною 2-3 мм), круглі або багатогранні.
Стеклярус – довгі
трубочки (довжиною 5 10 мм), круглі або багатогранні.
Голки. Для бісеру
використовують дуже тонкі голки №1 та №0 або японські голки №10, №11, №12. Для
втягування нитки в голку користуються нитковтягувачем.
Нитки. Для бісеру
використовують будь-які міцні нитки: шовкові, нейлонові, капронові, за потребою
резинові.
Дріт спеціальний
або мідний використовують для виготовлення об’ємних композицій, фігурок тварин,
квітів.
Волосінь використовують № 0,15 – 0,20.
Ножиці використовують
малі, схожі на манікюрні.
Менажниця або серветка з м’якої тканини, на яку
насипають бісер.
Фурнітура:
гвинтові застібки, замки Картьє, круглі застібки, швензи (застібки для
сережок), застібки для кліпсів.
Правила безпечної праці
та санітарно-гігієнічні вимоги
під час виготовлення виробів з бісеру:
- Перед
початком роботи підготувати робоче місце.
- Сидіти
прямо, не нахиляючи низько голову.
- Роботу
виконувати при достатньому освітленні.
- Через
кожні 40-50 хв роботи робити перерву на 5-10 хв.
- голки
зберігати в гольнику.
- Не можна
вколювати голку в одяг.
- Не
користуватися іржавими голками.
- Не брати
голку до рота.
- Ножиці
класти зімкнутими лезами на стіл.
- передавати
кільцями вперед, тримаючи за зімкнуті леза.
- Роботу тримати на відстані 25-30 см від очей.
Комментариев нет:
Отправить комментарий